Sunday, October 30, 2016

28η Οκτωβρίου 1940 (2016-17)

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Ήρια και η Μαριτίνα ετοίμασαν δύο όμορφες αφίσες για την τάξη. Ευχαριστούμε πολύ!


 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλήσαμε στην τάξη για το ηρωικό ΟΧΙ που σήμαινε την έναρξη του πολέμου και για τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν. 
Η μικρή αυτή λέξη με την τεράστια σημασία, έγινε αφορμή για να ξεκινήσει ο πόλεμος. Αναρωτηθήκαμε με τα παιδιά πόσες φορές στην ελληνική ιστορία έχει ειπωθεί το ΟΧΙ και πότε λέμε όχι στην καθημερινότητά μας. Αυτή η κουβέντα μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα πατριωτικά ΟΧΙ. Δουλέψαμε ομαδικά και φτιάξαμε την παρακάτω αφίσα:


 Επίσης, αποφασίσαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς (στο πλάισιο της ευέλικτης ζώνης), να αναζητήσουμε αν ξέρουμε πότε πρέπει να λέμε όχι και πότε ναι. Αν δεν είμαστε σίγουροι πότε να λέμε "ναι" και πότε "όχι", μπορεί να βρεθούμε σε άσχημους μπελάδες!
Με οδηγό το πολύ καλό βιβλίο "Ξερω να λέω ΟΧΙ" της Χριστίνας Ρασιδάκη, Εικονογράφος: Ναζλής Γιώργος, εκδ. Πατάκη ΒΡΑΒΕΙΟ Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, θα προσπαθήσουμε να μάθουμε πως να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές στο σχολείο, στην παρέα, με γνωστούς και αγνώστους. Το ΟΧΙ μας δίνει σημαντικά εφόδια ζωής. Μας βοηθά να διαμορφώσουμε προσωπικότητα και σωστή κρίση, ενισχύει την αποφασιστικότητά μας, μας μαθαίνει να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, μας βοηθά να κάνουμε καλούς φίλους. Όλα αυτά θα τα ανακαλύψουμε μαζί!